به گزارش طلانیوز؛ زمینلرزه یا زلزله، لرزش و جنبش و تکان خوردن زمین است که به دلیل رهش انرژی تخلیه شده از سنگها در گسلهای پوسته زمین در مدّتی کوتاه روی میدهد. محلّی که منشأ زلزله است و انرژی از آنجا خارج میشود را هایپوسنتر، و نقطهٔ بالای کانون در سطح زمین را مرکز سطحی زمینلرزه میگویند. پیش از وقوع زلزله اصلی معمولاً زلزلههای نسبتاً خفیفتری در منطقه روی میدهد که به پیشلرزه معروفاند. به لرزشهای بعدی زلزله نیز پسلرزه میگویند که با شدّت کمتر و با فاصلهٔ زمانی گوناگون میان چند دقیقه تا چند ماه رخ میدهد. هرچقدر تعداد پیش لرزهها بیشتر باشد، مقدار ریشتر زمین لرزهٔ اصلی، کمتر میباشد.
بر اساس اعلام مرکز لرزه نگاری موسسه ژئو فیزیک دانشگاه تهران، صبح امروز زلزلهای به قدرت 5/4 ریشتر ساعت 3 و 51 دقیقه و 28 ثانیه در عمق 10 کیلومتری منطقه ایواوغلی شهرستان خوی روی داد.
پس لرزهها خوی را همچنان میلرزاند
زلزله دیگری ساعت 08:35 دقیقه برای بار دوم شهرستان خوی را لرزاند. این زمین لرزه در عمق 8 کیلومتری زمین رخ داد.
افزایش مصدومان زلزله خوی به 276 نفر
رئیس فوریتهای پزشکی خوی گفت: تعداد مصدومین تا این لحظه 276 نفر هستند. از این تعداد 68 نفر به علت شکستگیهای جزئی بستری شدند.
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر خوی همچنین گفت: خوشبختانه تلفات جانی نداشتیم. به منازل 200 خانوار خسارت وارد شده و بین 10 تا 50 درصد تخریب داشتیم.
ترک دیوارهای منازل مسکونی در چند روستا
عباس جعفری مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان غربی افزود: دیوارهای منازل مسکونی در چند روستا ترکهایی برداشته اند و چند تن از شهروندان هم در حین ترک با عجله منازل دچار صدمات بدنی جزئی شده اند.
بر اساس گزارشهای دریافتی مردم این منطقه از لحظه وقوع این زلزله در بیرون از منازل خود به سر میبردند.
دستگاههای اجرایی در آماده باش کامل
به دستور استاندار آذربایجان غربی تمامی دستگاههای اجرایی مدیریت بحران در شمال این استان در آماده باش کامل هستند.
برق شهر ایواوغلی هم که بر اثر وقوع زلزله قطع شده بود، دقایقی پس از قطعی وصل شده است.
تا این لحظه چندین پس لرزه 2 و نیم تا 3 ریشتری ناشی از زلزله در ایواوغلی و خوی روی داده است.
اعزام 10 تیم ارزیاب به منطقه
بر اساس اعلام سرپرست جمعیت هلال احمر آذربایجان غربی 10 تیم ارزیاب هلال احمر هم به مناطق زلزله زده اعزام شدهاند.
وی با بیان اینکه امدادگران نقطه به نقطه در حال بررسی وضعیت منطقه هستند، افزود: این زلزله در شهرستانهای سلماس و چایپاره احساس شد.
دو هفته پیش نیز زمین لرزه پنج ریشتری شهرستان خوی را لرزاند؛ این زمین لرزه در عمق 6 کیلومتری واقع شد.
درباره زلزله
زمین لرزه نتیجهٔ رهایی ناگهانی انرژی از داخل پوسته زمین است که امواج ارتعاشی را ایجاد میکند. زمینلرزهها توسط دستگاه زلزلهسنج یا لرزهنگار ثبت میشوند. هر چقدر، کانون زلزله عمیقتر باشد، آسیب رسیدگی هم، کمتر میشود. مقدار بزرگی یک زلزله متناسب با انرژی آزاد شده زلزله است. زلزلههای کوچکتر از بزرگی 3 ریشتر اغلب غیر محسوس و بزرگتر از 6 ریشتر خسارتهای جدی را به بار میآورند، البته ریشتر که هر واحد اضافه آن حدوداً ده برابر قبلی است (مثلاً 5 نسبت به 6) فقط واحد اندازه و شدت انرژی تخلیه شدهاست اما عوامل متعدد دیگری از فاصله گرفته (عمق بیشتر تأثیر کمتر از زیر ده کیلومتر تا 700 کیلومتر همینطور فاصله بیشتر افقی از رومرکز) تا جهت لرزش (عمودی یا ضربهای) و نوع طول موج لرزش (فاصله جابجایی مکانی رفتی و برگشتی در هر لرزش) در میزان تخریب تأثیر دارند.
امواج زلزله سه نوع P و S (امواج بدنی) و سطحی دارند که نوع P که اول میآید به امواج فشاری یا طولی مشهور است زیرا امواجش ضربهای بوده و در جهت انتشار میلرزانند (مانند بازی کشیدن طناب) و در پوسته زمین با سرعت 1٫5 تا 8 کیلومتر در ثانیه پیشمیروند برعکس امواج S یا امواج قیچی تا 1٫7 بار سرعتشان کمتر است و در جهت عمود بر خط انتشار میلرزانند (مانند تکاندن سفره) اما نمیتوانند از مایعات مثلاً آب یا سنگ مذاب مثل هسته بیرونی زمین رد شوند. زمینلرزه شدید در عمق با زاویهای 105 درجه نواحی سطحی را میلرزاند و نواحی ورای این زاویه منطقه سایه نامیده میشوند و از این رو تجربه نشان داده که امواج P فشاری نسبت به S دامنه بسیار وسیعتری از منطقه سایه را پوشش میدهند و موج P میتواند با تغییر جهت و گذر از گوشته یا هسته بیرونی زمین منطقهای بسیار دور از رومرکز را بلرزاند.
در نزدیکی سطح زمین، زلزله به صورت ارتعاش یا گاهی جابجایی زمین نمایان میشود. زمانی که رومرکز در داخل دریا باشد، در صورت تغییر شکل زیاد و سریع بستر دریا باعث ایجاد سونامی میشود که معمولاً در زلزلههای بزرگتر از بزرگی هشت ریشتر اتفاق میافتد. ارتعاشات زمین باعث ریزش کوه و همینطور فعالیتهای آتشفشانی میشوند.
در حالت کلی کلمهٔ زمینلرزه هر نوع ارتعاشی را در بر میگیرد - چه ارتعاش طبیعی چه مصنوعی توسط انسان - که موجب ایجاد امواج ارتعاشی میشود. زمینلرزهها اغلب نتیجه حرکت گسلها هستند، و همینطور میتواند حاصل فعالیتهای آتشفشانی، ریزش کوهها، انفجار معدنها و آزمایشهای هستهای باشد.
نقطهٔ آغازین شکاف لرزه را کانون مینامند. مرکز زمینلرزه نقطهای در راستای عمودی کانون و در سطح زمین است.
منبع: باشگاه خبرنگاران
0 دیدگاه